Tento článek je určen spíše pro začínající včelaře, ale některé postřehy se můžou hodit i pokročilejším.
Jak funguje kouř z dýmáku
Použití kouře na zklidnění včel, zejména při odebírání medu funguje ve včelařské praxi už po tisíciletí.
Za starých časů se používaly pochodně a různé smotky trav. To příliš neprospívalo bezpečnosti včel ani včelaře.
Z pohledu historie včelařství je dýmák poměrně moderní záležitostí.
Skládá se z prostoru pro palivo a měchu pumpujícího kouř, který uniká zúženou tryskou ve víku.
Včely mají přirozený strach z kouře. Dříve a někdy i v současné době se v článcích objevuje mylná doměnka, že se včely začnou chystat na únik z nebezpečné lokality a první co udělají začnou balit zásoby a nasají se nektarem z buněk, pro případ, že by musely úl opustit. Je to však omyl.
Včelky nikdy neopustí svůj plod!
Nektar skutečně nasají, ale z důvodu, aby zvýšily množství tekutiny ve svém těle a získaly tak větší šanci, že požár přečkají.
Tím se stanou méně obratné a pomalejší.
Poplachové feromony
V okamžiku, když otevřeme víko úlu, včely začnou uvolňovat poplachový feromon a včelí bojovnice zaútočí na vetřelce.
Kouř z dýmáku tyto feromony zamaskuje a nedochází tak k jejich rychlému šíření po celém včelím společenství.
Osvědčený postup použití dýmku
- Začínejte jedním až dvěma fouknutím dýmu do česna. Strážkyně vyvolají poplach a včelky začnou nasávat zásoby. Počkáme půl minuty.
- Sundáme víko úlu. (nikdy nepokládejte víko před česno)
- Několikrát foukněte pod igelit kryjící horní loučky. Opět počkáme cca půl minuty.
- Dojde k rozptýlení kouře v úlu.
- Pak už můžeme začít se včelami pracovat. Dýmák máme stále po ruce, abychom občasným fouknutím kouře donutili včelky ke stáhnutí mimo prostor, ve kterém pracujeme.
Dbejme však na důležitou zásadu. Všeho s mírou!
Kouř v rozumném množství skutečně pomáhá, ale pokud to přeženeme, může mít dokonce i opačný účinek a včelky se dokáží pěkně rozzuřit!
Pár praktických postřehů
Při prvním rozdmýchávání plamenů nespěchejme, vydržte mačkat měch cca 1 minutu. Pak zavřete víko dýmáku.
Pokud se vám zdá kouř příliš horký, nebo při zmáčknutí měchu uvidíte v trysce dýmáku plamen, natrhejte malé množství zelené trávy a přihoďte ji do dýmáku.
Vždycky si nachystejte dostatek paliva. Nikdy nevíte jak se vám může práce se včelami protáhnout.
Je pak velmi nepříjemné v půlce rozdělané práce odbíhat ve včelařském obleku a shánět náhradní palivo.
Hašení dýmáku . Natrhejte chomáč zelené trávy a ucpěte jím trysku dýmáku. Oheň v dýmáku se nedostatkem vzduchu udusí.
Zbytek paliva lze také vysypat na bezpečný prostor, aby nedošlo k požáru a zalít jej vodou.
Poměrně dost včelařů popisuje lepší zkušenosti s horním zapalováním dýmáku, než se spodním. Při zapalování se používá buď kousek samotného paliva dýmáku nebo kousky pepa či suchého lihu.
Zmiňované jsou i zbytky konopných provázků namočených ve vosku.
Palivo do dýmáku
Předkládáme nejpoužívanější druhy paliva do dýmáku, podle zkušeností včelařů
Troud – Dobré hoření, hůře se zapaluje. Není vždy dostupný, musí se předem nachystat
Obaly od vajec – dobře hoří, dobře se zapalují, nezhasínají v průběhu hoření, málo odpadu po dohoření, dobře se hasí. Velmi dobře dostupné. Diskutabilní je materiál při jejich výrobě. Dosud však nejsou zaznamenány signifikantní škodlivé účinky jak pro včely tak pro včelaře.
Choroš – Vydatný dým, dlouho hoří. Špatně se zapaluje, špatně se hasí. Je přírodní. Horší dostupnost
Sušené jehnědy – poměrně chladný kouř, který nedráždí oči. Kouř má kupodivu příjemnou vůni.
Usušené květy bezu – Chce to nakombinovat s jiným palivem. Pozorován uklidňující účinek na včely. Dají se použít i zelené listy bezu opět v kombinaci s jiným, nejlépe přírodním palivem.
Hoblinové válečky komerčně vyráběné – velmi špatná zkušenost, často dráždí včely. Rozdílný materiál při jejich výrobě. Nákladné.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ:
Díky za tip, ty jehnědy jako palivo do kouřáku určitě vyzkouším.
Já už léta používám rosičku. Postříkám včelky odvarem z máty, studeným:) A práce ve včelách je na pohodu.
Choroš je výborný! Mám i dobrou zkušenost se sušenou levandulí a sušeným tymiánem.
Používám nalámanou nebo nařezanou Hobru.