Fooditive zahájí v roce 2023 testy na výrobu umělého medu
Nizozemská společnost Fooditive vyrábějící rostlinné přísady informovala na svém webu, že zahájí v roce 2023 rozsáhlé testy výroby prvního umělého medu.
Umělý med chce tato společnost vyrobit za využití stejného patentovaného biotechnologického procesu, který se již používá k vytvoření veganského kaseinu Fooditive, který byl uveden na trh v loňském roce.
Pracují s DNA v medu, která je zkopírována do proprietárního kmene kvasinek.
Zakladatel a generální ředitel Fooditive Moayad Abushokhedim řekl: „Naším cílem je poskytovat první 100% med, na jehož výrobě se nepodílí včely a to bez kompromisů v chuti, kvalitě nebo ceně.
Proces modifikace genetické sekvence použitý v našem medu, bude vycházet našeho veganského kaseinu. Věříme, že náš proces bude odrazovým můstkem pro revoluční pokrok v potravinářském a biotechnologickém průmyslu, který umožní napodobit a dokonce zlepšit jakýkoli živočišný produkt za využití bioinženýrství rostlinných složek.“
Marketingově se snaží své počínání vysvětlit tak, že med je zimní potrava včel, nikoliv lidská a to pod heslem: Save The Bees!
Na svých stránkách společnost Fooditive dále uvádí:
Plánujeme vyrábět umělý med bez včel pomocí přesného procesu vyvinutého naším výzkumným týmem, abychom zajistili stejné vlastnosti a lahodnou chuť skutečného medu, ale s přidanou výhodou, že je zcela bez pylu a včelích částí. Vytvořením proprietárního kmene kvasinek jsou enzymy geneticky modifikovány tak, aby produkovaly nebarvící molekuly, které se podobají medu.
Did you know that honey is bees‘ winter food not, humans? Learn more about how we are making bees-free honey. #WeAreFooditive #FooditiveNewEra #Fooditive https://t.co/7jfdcVukOi pic.twitter.com/zAKgzLkUko
— Fooditive Group (@FooditiveGroup) August 11, 2022
Jaký význam má výroba umělého medu pro lidskou populaci
Fooditive uvádí nepochopitelné důvody jako například snížení uhlíkové stopy s tím, že umělý med bude přínosem jak pro lidi, tak pro naši planetu celkově.
Dále společnost předpokládá, že celosvětová spotřeba medu má v letech 2022 až 2030 narůst až o 5,2% a to zejména z toho důvodu, že se stále více spotřebitelů snaží nahradit bílý cukr právě medem.
Společnost poukazuje, že produkce medu může podléhat značným výkyvům, zejména z hlediska nestability včelstev ať už hlediska nemocí nebo nevhodných podmínek pro chov včel.
Nenahraditelnost přírodního produktu
Zajímavé bude, jak se společnost Fooditive vypořádá s otázkami spotřebitelů, ohledně skutečného přínosu takového umělého medu z hlediska stravovacích benefitů.
Připomeňme si , že med není jen soubor cukrů (převážně glukóza a fruktóza) , ale hlavně enzymů a minerálních látek, které z něho dělají unikátní potravinu. Těžko si představit, že lze uměle nahradit složitý chemický proces, ke kterému dochází při zpracování nektaru samotnými včelami až do finální podoby medu, který je včelami uskladněný jako potravinová zásoba na zimu ve včelích plástech.
Podívejme se podrobněji na jednu z definic medu a zamysleme se, jaká je pravděpodobnost úspěchu firmy Fooditive při testování výroby umělé náhražky:
Med– potravina přírodního sacharidového charakteru, složená převážně z glukózy, fruktózy, organických kyselin, enzymů a pevných částic zachycených při sběru sladkých šťáv květů rostlin (nektar), výměšků hmyzu na povrchu rostlin (medovice), nebo na živých částech rostlin včelami (Apis mellifera), které sbírají, přetvářejí, kombinují se svými specifickými látkami, uskladňují a nechávají dehydratovat a zrát v plástech.
Snad odborníci přehlédli tu důležitou skutečnost, že právě kombinace cukrů, enzymů, minerálů a dalších látek stojí za skvělými účinky medu.
Na druhou stranu je rovněž dobré se zamyslet nad tím, jak se na to dívá běžný spotřebitel. Takový spotřebitel, který si klidně v supermarketu zakoupí tepelně upravený med ze zemí EU a mimo EU.
To že takový med vidíme stále v regálech obchodních řetězců svědčí o tom, že o produkt zájem je a ne malý.
Pokud poptávka po medu bude v následujících letech stoupat, tak se skutečně může stát, že uvedení umělého medu na trh může být bohužel úspěšné.
Nezbývá jen doufat, že přísné legislativní opatření, týkající se označování medu v ČR, způsobí, že na etiketě této umělé šmakulády, nebude místo pro zobrazení včely, natož slova MED.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ O PRŮMYSLOVĚ ZPRACOVANÉM MEDU A HMF:
Zdroje:
Bee-free honey moves closer to becoming a reality [online]. [cit. 2022-12-19]. Dostupné z: https://www.snackandbakery.com/articles/100236-bee-free-honey-moves-closer-to-becoming-a-reality
We are shaping the future of food [online]. [cit. 2022-12-19]. Dostupné z: https://www.fooditivegroup.com/future/beefreehoney
Tak to mě hlava nebere. Umělý med. Pořád se píše o nedostatku neupravené původní potravy, že nato zhynem, na ty umělotiny bez enzymů, bez života a ti mantáci začnou vymejšlet ještě náhradu něčeho, co nám do naší stravy pár enzymů přináší.
Bohužel souhlasím s autorem článku, pokud se to pěkně zabalí, udělá pořádné promo a narve do řetězců, budou to lidi kupovat. Je to smutné, hlavně to mrhání vědeckým potenciálem!
Jak může v dnešní době někdo vůbec dovolit, aby se enzymaticky štěpená sacharóza se prodávala pod označením med. To přibude na trhu podvodníků, kteří budou tento produkt vydávat za pravý včelí med, případně jej pančovat za účelem finančního prospěchu. Zákazníci konečně zjistí, že pravý včelí med dostanou pouze jen a pouze u včelaře, který si nedovolí takový podvod provést, protože jeho zákazníci jsou především rodinní příslušníci, přátelé, známí a sousedé.
Tak jsem si myslel, že je to silvestrovský JOKE. Ale podíval jsem se na oficiální stránky v článku zmiňované firmy a světe div se! Je to tam! Oni na tom nesmyslu fakt dělají! Jímá mě hrůza co začnou vyvíjet na rok 2024! 🙂
Je to neuvěřitelné jak se svět žene do záhuby. Hamižnost a zvrácenost některých jedinců, potažmo skupin tvorů, kteří mají tu drzost si říkat lidé je zřejmě nekonečná. Je velmi pravděpodobné, že to bude kupovat značná spousta lidiček. Je spousta takových, kteří tuto umělou šmakuládu budou s radostí konzumovat, aniž by si uvědomili, že je to jen umělá chemická sračka! Prostě lidská blbost je bezbřehá!