Škodí medovice našim včelám?

Škodí medovicový med včelám? Jak se vypořádávaly včely s medovicovým medem dříve? Je lepší cukr než medovice?

Medovicový med je často řešenou otázkou na včelařských fórech – nechávat nebo odebírat? Alternativní včelaři často argumentují tím, že než se člověk začal starat o včely a medovici odebírat, přežívala včelstva i na medu s medovicové snůšky.

Tady je třeba připomenout důležitou skutečnost a to, že aby byl významný podíl medovice v úlu, musí dojít k přemnožení jejího producenta – příslušné  mšice.  

Titěra 2017 uvádí, že na Kavkaze nebo v Kanadě včelaři vůbec nevytáčejí medovicový med – nepřemnoží se zde producenti medovice.

Dnešní včela a medovice

Vyšlechtěná včela se již přizpůsobuje medné produkci, snižuje se bodavost, zvyšuje se medný výnos, včela se přizpůsobuje zakrmení cukrem na zimu. Faktem je, že dnešním včelám a jejich trávícímu ústrojí vadí obsah složitějších cukrů. Což právě medovice je. Dochází k rychlejšímu naplnění výkalového váčku u včel a pokud není možnost proletu (dlouhodobě nízká teplota), může dojít u včelstva k výraznému zhoršení zdravotního stavu.

Tady si dovolím poznámku k proletům: byly zaznamenány zkušenosti, že úly nasměrované na jih měly mnohem více prolétů při krátkodobém oteplení oproti úlům otočených na východ, což se výrazně projevilo na zdravotním stavu včelstva.  Rovněž pokud zimujeme na vícero nástavkách je dobré otevřít jedno z horních oček, neboť některé včely se nemusí dostat až dolů k česnu a je jim tak znemožněn prolet a vyprázdnění výkalového váčku.

Neberte následující tvrzení jako propagaci řepného cukru. Vzhledem k výše uvedenému se cukr opravdu jeví jako mnohem lepší alternativa medovicového medu. Avšak  Sacharózu sice včely dokáží zpracovat a trávení proběhne beze zbytku, ale včela tak přichází o spoustu nezbytných látek obsažených v medu. Proto pro vitální včelstvo zachovejme alespoň 1/3 medu (nikoliv medovicového)  na přezimování. (Titěra 2017)

O medovici viz dále:

Medovice nejsou výkaly mšic

U producentů  medovice , prochází potrava přes filtrační komoru, která je významným oddílem trávící soustavy. Zde probíhá tlaková filtrace, při které se zadržují aminokyseliny (což jsou bílkovinné stavební kameny). Tyto aminokyseliny a část cukrů (cca 50-70%) obsažených v rostlinné šťávě, jakož i část vody (33-50%) procházejí středním střevem kde jsou absorbovány.
Tlakem v zadním střevu filtrovaná, přebytečná voda a v ní obsažené cukry jsou vylučovány jako medovice aniž by prošly vlastním zažívacím traktem. Medovice tedy není žádným výkalem hmyzu. (Boháč 2013)

Závěr:

Pokud se nám sejde vícero negativních faktorů jako např. nedostatečné pylové (bílkovinné) zásoby a výrazný podíl medovice v zimních zásobách, může být tato situace pro včelstvo katastrofální.

Řešením je medovici odebrat, ponechání 1/3 medu včelám pro dobré vyzimování a zajištění dobré možnosti proletu při krátkodobém oteplení během zimy.

Pokud se vám článek líbí a chcete podpořit naši publikační činnost, dejte nám Like nebo Tweet popř. sdílejte na Facebooku. 
Děkujeme. 
redakce BeeInfo.cz

Foto:
By Steven Katovich, USDA Forest Service, United States, Bugwood.org [Public domain], via Wikimedia Commons

Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 3 Průměrně: 4.3]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *