2 způsoby zkoušky pravosti včelího vosku v domácím prostředí

Podívejme se na důvody proč se zabývat kvalitou včelího vosku.

  • Pokud je do vosku přidána jakákoliv látka, jeho vlastnosti se rapidně mění, včely na něm odmítají stavět.
  • Pokud na porušeném (falšovaném) vosku včely postaví z donucení dílo, matka jej zakládá velmi omezeně.
  • Snižuje se chuť včel ukládat zásoby do díla postaveném na falšovaném základu.
  • Pokud je přeci jen dílo zaneseno zásobami či zakladeno plodem, plásty se často bortí.
  • Jak vidíte důvodů, proč se věnovat kvalitě (pravosti) včelího vosku je mnoho a jsou zásadní pro zdárný vývoj včelstva během celého roku.

Jak se falšuje včelí vosk

Včelí vosk je nejčastěji pančován parafínem .

Parafín (též parafin) je bílá, v surovém stavu spíše nažloutlá až nahnědlá, amorfní směs vyšších nasycených alifatických uhlovodíků (alkanů). Je bez chuti a zápachu, ve vodě nerozpustný. Získává se při destilaci ropy

Teplota tání parafíniuse pohybuje od 42 °C (parafin měkký) do 65 °C (parafin tvrdý).
Právě popsané údaje můžeme využít při domácí zkoušce pravosti včelího vosku.
Berme v úvahu, že na pančování včelího vosku bude využit měkký parafín, zejména kvůli ohebnosti následně vyrobených mezistěn – s příměsí tvrdého parafínu by docházelo k jejich menší pružnosti a větší lámavosti.

 

Zkouška pravosti včelího vosku pomocí teploměru

Tady využijeme fyzikální vlastnost včelího vosku a to bod tání, který je 62-65 °C.
Jak víme bod tání měkkého parafínu je 42 °C.

Na pomoc si vezmeme teploměr, např. zavařovací. Dolní špičku teploměru ponoříme do roztaveného vosku a vyjmeme. Na špičce se nám vytvoří jemná vrstvička ztuhlého vosku.
Po nějaké době, literatura doporučuje až na druhý den, teploměr vložíme do nádoby z varného skla naplněné vodou a umístíme na zdroj tepla a zahříváme. Na špičce teploměru pozorujeme, kdy povlak vosku zprůsvitní.

Zkontrolujeme v tomto okamžiku teplotu na teploměru – této teplotě přibližně odpovídá teplota tání námi zkoumaného vzorku včelího vosku. (doporučuje se toto pozorování provádět ve dvojici, tak aby jeden sledoval voskový povlak a druhý teplotu).
Bezprostředně po zprůsvitnění voskového povlaku na teploměru dochází k jeho uvolnění a vosk vystoupá na hladinu.

Zkouška pravosti včelího vosku pomocí teploměru

Zkouška pravosti včelího vosku pomocí skleněné tabulky

Zde využijeme zkoušku křehkosti včelího vosku.
Tabulku skla mírně navlhčíme a nalijeme na ni roztavený vosk, tak aby vytvořil proužek o délce min. 5 cm a tloušťce 4 mm.
Po jeho zatuhnutí sejmeme proužek ze skla a pokusíme se jej ohnout přes hranu stolu.
Čistý včelí vosk se lehce ohne.
Vosk s příměsí parafínu, stearinu, karnaubského vosku se láme.

Pokud je lom čistý, jedná se o příměs parafínu.
Pokud je lom nepravidelný a šupinatý jde o směs parafínu a stearinu.

Pokud se vám článek líbí a chcete podpořit naši publikační činnost, 
sdílejte tento článek mezi ostatními včelaři,
dejte nám Like nebo Tweet popř. sdílejte na Facebooku. 

Děkujeme. 
redakce BeeInfo.cz

Zdroje:

Foto: pixabay.com
GEISLER, Vladimír, Eduard LISÝ, Miroslav ROŠICKÝ, Jiří SAVVIN, Jaroslav SVOBODA, Emanuel TOCHÁČEK a Josef VÍTEK. Malá včelařská encyklopedie. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 1954.
Vosk nad zlato VÚVč Dol, 2017 ISBN 978-80-87196-25-0

Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 19 Průměrně: 4.2]

2 Komentářů

  1. Pingback: Včelí napajedla - BeeInfo.cz

  2. Pítrs

    Třetí způsob zkoušky dle specifické hustoty materiálů.
    Vloni se mi zbortila teplem téměř polovina rámků ve čtyřech úlech. Tak jsem hledal příčinu. A našel jsem! Souše byly z pančovaného vosku.
    Zkouška je jednoduchá. Sehnat si panenský včelí vosk. Stačí kousek díla, které včelky postavily samy bez předložené souše. Rozavit a udělat kuličku kde nebudou uvniř bubliny vzduchu, na roměru kuličky nezáleží. Já udělal větší hrášek. Pak udělat přibližně podobnou kuličku z prověřovaného vzorku. V mém případě pančované souše. Obě kuličky hodit do skleničky s lihem (slivovice) alespoň 60%. Obavzorky se potopí na dno. Potom opartně pomaličku, po trošičkách přilévat vodu a promíchat. V určitém okamžiku pančovaný vosk vyplave na hladinu zatímco vzorek od včel leží stále na dně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *