Med a bolesti břicha

Tento článek je reakcí na časté dotazy a připomínky našich čtenářů ohledně terapeutické dávky medu.
Odborné publikace uvádějí doporučenou dávku kolem jedné polévkové lžíce denně. (Hajdušková, 2000)

Bolest břicha při požití medu

Problém je, že na diskuzních fórech i na odborných přednáškách se občas objeví negativní zkušenost s pravidelným užíváním medu.
Požádali jsme o konkrétní popis problému při pravidelném užívání medu.
Šlo o nepříjemné pocity až téměř bolest při ranním užití jedné polévkové lžíce medu.
Dotazovaní, kteří zaznamenali výše uvedené bolesti, užívali med buď na lačno, nebo po lehké snídani a to tak, že užili jednu polévkovou lžíci medu přímo do úst.

A tady je ten problém.
Med je silně hydroskopický. Pokud ráno vstaneme a první co uděláme užijeme polévkovou lžíci medu, tak nám v žaludku začne na sebe vázat vodu. A to je příčina oněch nepříjemných pocitů.

Jak užívat med

Med je tedy nejvhodnější užívat rozmíchaný ve vodě.
Někteří včelaři dokonce popisují rozdíl mezi použitím teplé a studené vody z hlediska stimulačních účinků medu.
Med rozmíchaný v teplé vodě má uklidňující účinek.
Naopak med rozmíchaný ve studené vodě třeba s citronem nás dokáže příjemně nabudit. (Gandžala, 2018)

Podrobněji o doporučených denních dávkách medu hovoří Ing. Štefan Demeter, CSc:

  • dospělí 3-4 čajové lžičky denně
  • děti do 10 roků 1 kávová lžička denně
  • děti nad 10 let 2 čajové lžičky denně 

Doporučuje rozmíchat uvedené množství medu ve sklenici vlažné vody.

Med a žaludeční vředy

Zdroje:
DEMETER, Štefan. Apiterapie: léčení včelími produkty. Přeložil Andrea LENOCHOVÁ. Olomouc: Andrea Lenochová, 2015. ISBN 9788087274279.
HAJDUŠKOVÁ, Jana. Včelí produkty očima lékaře. Český svaz včelařů, 2006. ISBN 80-903309-2-4.
Včelárstvo a apiterapia – Jozef Gandžala a Asia Černáková [online]. In: . [cit. 2020-01-05]. Dostupné z: https://www.youtube.com/watch?v=zbyeWRv2t34&t=3484s

Foto: pixabay.com

 

[Celkem: 12    Průměr: 2.2/5]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *