Důležitost vody ve včelařství

Význam vody pro včely v průběhu roku. Spotřeba vody ve včelstvu. Jak včely nakládají se zásobami vody v úle.

Mnoho starých zkušených včelařů zdůrazňuje důležitost vody pro včelstvo.
Pokud se zeptáte na radu jak úspěšně včelařit, často uslyšíte, že velmi záleží ne na rámkové míře, pro kterou se rozhodnete, ale na stanovišti a hlavně na dostupnosti vody.

Proč?  Spotřeba vody je totiž přímo úměrná k plodování včelstva ( Veselý, 1985).

Největší zájem o vodu (důležité pro zdárný vývoj včelstva) je na jaře. Ze začátku jara, kolem měsíce března je spotřeba vody kolem
42-45 g denně.  (Intenzivní výchova plodu)
V dalších měsících průměrná spotřeba roste až na 200 g.
Vzhledem k tomu, že včelky používají vodu i jako účinné chlazení v době veder, může se spotřeba nárazově vyšplhat až na 1 litr (Gary, 1999).

Jak probíhá zásobování vodou v úle?

Ukážeme si to na příkladu již zmíněného jednoho litru vody v době letního parna.
Na dodávce jednoho litru vody se podílí cca 800 sběraček.
800 x 50 letů (při průměrných výletech včely z úlu)
x 25 mg ( množství vody, které včelka pobere)

O zásobování vodou se starají včely létavky. Tyto včelky pátrají po zdroji vody stejně jako po zdroji nektaru či pylu.
Mezi nejoblíbenější zdroje patří pórovitý, vodou nasáklý materiál.
Často můžeme vídat včelky navštěvující hnojiště, či kaluže s močůvkou. (uvádí se, že včelky dávají přednost vodě s mírným obsahem solí před vodou čistou)

Jak se voda v úle uskladňuje?

Pokud se domníváte, že podobně jako nektar – v buňkách, jste na omylu.
Nosičky vody předají náklad vody na česně mladuškám a ty se postarají o její doručení tam, kde je jí nejvíce potřeba.

Živé rezervoáry

A co když se donesená voda nezpracuje a klesne poptávka?
Mladuška, která vodu převzala od létavky se usadí jako živý rezervoár poblíž otevřeného plodu a počká až bude voda v jejích útrobách využita krmičkami plodu.

Jak probíhá chlazení úlu vodou

Pokud dochází k přehřátí úlu, včelka využívá vodu v medném volátku následujícím způsobem:
Včelka pohybuje jazýčkem v pomalém tempu dopředu a zpět.
Tím se plocha kapaliny u kořene jazýčku roztahuje a následně dochází k odparu a následnému snížení teploty v úle.

Chlazení otevřeného plodu.

Dalším způsobem chlazení je zavěšování drobných kapének vody na horní stěnu buňky u otevřeného plodu.
Voda se pomalu odpařuje a tak dochází ke snížení teploty a navíc se vhodným způsobem upravuje vlhkost v buňce. (Veselý, 1985)

Na závěr si shrneme hlavní význam vody v úle:

  • Ukojení žízně mladušek, které se starají o výživu plodu
  • Udržení optimální teploty a vlhkosti
  • Ředění uložených zásob

Pokud se vám článek líbí a chcete podpořit naši publikační činnost, dejte nám Like nebo Tweet popř. sdílejte na Facebooku. 
Děkujeme. 
redakce BeeInfo.cz

Zdroje:

Foto: pixabay.com
VESELÝ, Vladimír. Včelařství. Praha: Brázda, 2003. ISBN 8020903208.
PAN Olsztyn a Olesiejuk. Voda. Pszczelarstwo. 2013, (7).

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *