Tajemství pylu a včelí pastvy

Proč je pyl pro včely tak důležitý? Rozdíly v jednotlivých druzích pylu. Jarní pyl jako nedostatkové zboží. Vysazujeme vrby s vysokou produkcí pylu.

Důležitost pylu pro včely

Pyl je bílkovina. Včelám, pro jejich zdárný rozvoj a mnohdy i přežití, nestačí jen dodat glycidové zásoby, tedy cukr (popřípadě ponechat med). Včely potřebují i bílkoviny v podobě pylu. Bílkoviny ve stravě včel hrají významnou roli zejména z hlediska podpory imunity. Pyl včely potřebují po celý rok. Velká spotřeba je obzvláště v období, kdy vychovávají plod.

Včelstvo si během sezóny dokáže obstarat až 50 kg pylu.  V létě a podletí dochází k velké spotřebě pylu právě kvůli plodování. Na jaro tak zůstává jen několik málo gramů. Efekt dodávání pylových náhražek je minimální a riziko přenosu chorob velké.

Na jaře má tedy každá buňka pylu cenu zlata. Pokud na jaře v okolí stanoviště nerozkvete vydatný zdroj pylu jako je vrba nebo líska, může se včelstvo ocitnout na pokraji katastrofy.

Včelstvo, které díky oteplení začalo plodovat a pozná, že se zásoby pylu tenčí a počasí venku nenasvědčuje tomu, že se zásoby pylu obnoví, udělá zásadní korekci. Skoro dospělé larvy budou požrány nebo vyneseny z úlu ven.

Už naši dávní předkové včelaři znali význam pylu a v okolí stanovišť pilně vysazovali vrby. A to byla doba, kdy nebyla tak silně ohrožena biodiverzita, tak jako dnes! Pokud máte stanoviště, kde je šance jen na snůšku z monokultur jako je třeba řepka, vězte, že zásoby bílkovin nebude mít vaše včelstvo vůbec ideální.

Rozbory pylu nám odhalily následující skutečnosti:

Pyl např u řepky a dalších polních plodin má obsah kvalitních, dobře stravitelných bílkovin kolem 30%. Obsah popelovin je kolem 3%
Pyl vrb má obsah těchto bílkovin až kolem 50% a obsah popelovin je blízký nule.

Rozšiřování včelí pastvy

Pojďme tedy každé jaro rozšířit včelí pastvu! Vhodná doba na výsadbu vrb končí cca v březnu. Pokud chceme rozmnožovat vrbu pomocí řízků postup je následující:

Vhodná délka řízku vrby je kolem 20 cm. Tloušťka asi jako obyčejná tužka. Sázecím kolíkem vyhloubíme stejně hluboký dolík jako je délka řízku. Řízek vložíme a celý zahrneme zeminou.  Toto je opravdu důležité opatření. Eliminujeme tak zaschnutí řízku. Řízky dobře zaléváme a kypříme. Za dva roky máme krásnou školku a malé vrbky můžeme vysazovat na stanoviště.

Výsadba vrbového prutu

Rychlejším řešením je výsadba prutů. Potřebujeme prut o délce 1m až 1,5m a tloušťce alespoň 3cm v jeho spodní části. 
Nyní uděláme skrývku ornice o průměru 80 cm a hloubce 15 cm. Nejlépe kovovou tyčí vytvoříme důlek pro vrbový prut, tak abychom jej zapustili do země ve 2/3 jeho délky. Důlek nezasypáváme, ale splavujeme zeminu konví. Zamezíme vzniku vzduchových bublin a zajistíme vláhu i ve spodních částech půdy. Prut určitě nezatloukáme, poškodili bychom kůru a mohlo by dojít k napadení houbami na poškozených částech prutu.
Mějme na paměti, že je důležité v prvních dvou letech ochránit vrby proti okusu od divoké zvěře. Vyzkoušejte také mulčování kůrou nebo posekanou buřinou. Udržíte tak vláhu a zamezíte zarůstání a utlačování vrbek okolní vegetací. 

Jaké klony vrb použít pro včelařské účely?

Selekce vrb pro  včelařské účely byla řešena od r. 1969. V první fázi v r. 1975 byl podle zadání Českého svazu včelařů vybrán sortiment třinácti klonů vrb vhodných právě pro včelí pastvu. V potaz byla brána tato hlediska:  zdravotní stav, rezistence vůči chorobám, maximální produkce pylu.

Příklady vrb s vysokou produkcí pylu:

vrba egyptská, vrba lýkovcová, vrba jíva, vrba Smithova, vrba mechovitá, kříženec jívy a vrby mechovité, kříženec vrby egyptské, vrba pestrá kříženec vrby popelavé a nachové, vrba trojmužná stále kvetoucí,  vrba černající, vrba lesklá

 

Zajímavou nabídku řízků vrb najdete ve vrbovně Vlachovo Březí

Zdroje:
Moderní včelař: Vlastimil Protivínský. 2005, (jaro 2005).
Včelařsky významné vrby [online]. [cit. 2018-02-13]. Dostupné z: http://vcely.cst.cz/med-jindrichuv-hradec-martin-palecek-vcelarsky-vyznamne-vrby

Foto:

By Krzysztof Ziarnek (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC BY-SA 2.5-2.0-1.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5-2.0-1.0)], via Wikimedia Commons

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Share This

Share this post with your friends!