Občas se setkáváme s tvrzením, že z tmavších, opakovaně zaplodovaných plástů získáme tmavší med.
Někteří včelaři právě z tohoto důvodu (zákazníci mají daleko větší zájem o tmavý med než o světlý) ponechávají v medníku delší dobu tmavé souše.
Rakouští vědci pod vedením Hermanna Pechhackera se rozhodli zjistit vliv tmavých souší na barvu medu.
Sestavili speciální barevnou škálu na posuzování barevnosti vytočeného medu.
Barvu medu porovnávali v době snůšky akátovému medu, který je v porovnání s ostatními medy téměř nejsvětlejší.
Med vytáčeli jak z plástů téměř panenských, tedy světlých, tak z plástů velmi tmavých.
Výsledek zkoumání barvy medu
Med měl stále stejnou barvu, ať byl vytočený ze světlých či extrémně tmavých plástů.
Plásty neměly vliv na barevnost, konzistenci ani chuť akátového medu.
Závěr
Neskladujte příliš tmavé souše s cílem získání tmavšího medu.
Významně se tím snižuje hygiena v úle a při skladování tmavých souší navíc silně roste riziko napadení zavíječem viz následující článek:
Zdroj:
Nicole Schmall, Deutsches Bienen-Journal 08/2011
Foto: pixabay.com