Ano čtete správně, falšovaný med jak má být. Toto slovní spojení vzniklo po porovnání stránek potraviny na pranýři, kde dne 11.5.2017 bylo možno vidět tento odkaz na falšovaný med, který hrdě nesl pečeť kvality MED JAK MÁ BÝT č. 97784 :
http://www.potravinynapranyri.cz/Detail.aspx?id=15112&lang=cs&design=default&archive=actual&listtype=tiles
Nevyhovující parametr: delta d13C (max.)
Ve výrobku byla zjištěna přítomnost cizích cukrů – nepovolený přídavek sladidel.
Med nevyhověl specifikaci čistého medu. (Do medu nesmí být přidány, s výjimkou jiného druhu medu, žádné jiné látky včetně přídatných látek.)
Nebylo by to nic v naší zemi neobvyklého, kdyby na sklenici medu nebyla nálepka projektu pod záštitou Výzkumného ústavu včelařského v Dole – Med jak má být. Tato nálepka má dokladovat následující:
Hodnotí se především kvalita medu. Některé parametry kvality se dají změřit, některé ne. Zralost medu se vyznačuje nízkým obsahem vody. Včelař má být trpělivý a nebrat včelám med předčasně. Med nemá být přehřátý, aby neutrpěly citlivé komponenty v něm obsažené. Správné postupy skladování a případného ztekucování medu jsou zřejmé z nízkého obsahu HMF (hydroxymethylfurfural, vzniká zahříváním cukru v kyselém prostředí). Med nesmí obsahovat žádné cizí příměsi, ani řepný cukr nebo zbytky krmných, často škrobových sirupů. Kromě rozborů na základní chemické parametry podle vyhlášky o potravinách č. 76/2003 Sb.zjišťujeme, zda med neobsahuje nežádoucí zbytky krmení (škrob) nebo přísady (karamel). Tyto parametry se měří laboratorními technikami. Kvalitní med navíc musí chutnat. Proto se posuzuje i senzoricky.
Zdroj: Stránky projektu pod záštitou VÚ Dol http://www.medjakmabyt.cz/
Jak tedy poznat kvalitní med? Nejlepší bude najít si opravdu svého včelaře. Poptat se jak včelaří, jak med následně zpracovává, skladuje. Zda pokud zkrystalizovaný med rozehřívá dodržuje předepsanou teplotu. Čím ošetřuje včely.
Pokud nebudeme mít jasno v těchto otázkách kvality medu, který nakupujeme, může se stát, že si domů pořídíme předraženou sladkou tekutinu, bez pozitivních účinků na naše zdraví.
Nejsem si jistý, zda nákup medu polepeného všelijakými nálepkami kvality v našich supermarketech tuto kvalitu zaručí.
Zde je možná bezpečnější a levnější řešení pro spotřebitele zakoupit 3 litrovou sklenici od okurek, naplnit 3kg krystalového cukru a dolít vřelou vodou.
Zdroje:
Potraviny na pranýři [online]. [cit. 2017-05-11]. Dostupné z: http://www.potravinynapranyri.cz/Detail.aspx?id=15112&lang=cs&design=default&archive=actual&listtype=tiles
Foto:
https://pixabay.com/cs/med-tekouc%C3%AD-l%C5%BE%C3%ADce-dor%C3%A9-kapalina-1970626/