Medobrání – pár tipů pro včelaře

Je jedno jak vkládáme rámky do medometu? Jak poznáme správnou hustotu medu bez refraktometru? Kolik váží litr vyzrálého medu? Neždímejte úl dosucha! 

Jak vkládat rámky do medometu

Podívejme se, jak vlastně vypadá buňka ve včelím plástu. Každá buňka je postavená mírně šikmo vzhůru. Proto, když vytváříme oddělek, stříkáme vodu do plástu, aby se tak vytvořila včelkám dostatečná zásoba vody na překonání kritického období.
Odvíčkované plásty vkládáme tak, aby směr otáček byl spodní loučkou vpřed.
Při tomto směru otáčení dochází k dokonalejšímu vymetání medu.

Rychlost otáčení medometu

Je třeba v počátcích otáčet pomalu a část medu vytočit z jedné strany a poté ze strany druhé. Tím docílíme toho, že se nám plásty nebudou bortit odstředivou silou pod tíhou medu na jednu stranu.  Otáčky postupně zvyšujeme. Pokud dojde i tak k promáčknutí, zatlačíme rukou plást do původní polohy – včelky si plástev už sami opraví.

Správná hustota medu

Hustota medu je dostatečná, pokud se při vytékání med stužkovitě skládá.
Správnou hustotu můžeme zjistit i vážením.
Litr vyzrálého medu má správně vážit nejméně 1,4 kg.
Odborná literatura dokonce popisuje šelestivý zvuk, který doprovází vytékání zralého medu.
Připomínáme, že pokud je v medu  objem vody nad 20%, hrozí, že mikroorganismy v medu způsobí jeho kvašení.

Kolik medu nechat včelkám?

Buďte správní hospodáři a nedopusťte, aby po medobraní zůstalo včelstvo bez zásob.  Včelstvo, které je vyhladovělé nejen že omezí plodování, ale je i větší pravděpodobnost, že dojde k vyrojení.  
U nedostatečně zásobených včelstev může dojít i k úhynu.  Příznakem smrti hladem je, že část včel je zalezlá přední částí těla v buňce a jsou vidět jen zadečky. Větší část mrtvolek bývá pod sediskem a na dně úlu. Tento případ nastává zejména u menších rámků, kdy včelstva v období silného plodování vytlačí většinu zásob do horních medníků.
Nechávejte proto včelkám po prvním jarním vytáčení alespoň dva plné plásty, nejsou-li zásoby v plodišti. Zásoby včelstva nemají klesnout pod 4-5 kg.

Zdroj:

ŠKROBAL, Dimitrij. Včelařův rok. SZN, 1964.
VESELÝ, Vladimír. Včelařství. Praha: Brázda, 2003. ISBN 8020903208.
Attribution ShareAlike 3.0 [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Slyngning300808-2.jpg
[Celkem: 5    Průměr: 3/5]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *