Na začátku si položme otázku. Proč vlastně konzumujeme med? Protože se všeobecně tvrdí, že je zdravější než cukr. Proč je zdravější? Protože kromě fruktózy, glukózy a celé řady minerálních látek obsahuje také látky, které v rafinovaném cukru nenajdete – enzymy.
Je to prostě čistý, neupravený přírodní produkt.
Pokud ovšem nevhodným zpracováním a skladováním, zejména průmyslovým, kdy se medy míchají při teplotách kolem 70 °C, nepřijde o výše uvedené výhody.
Takto degradovaný med, byť v lákavém obalu a příjemné jantarové barvy, je opět pouze sladidlo vysoké kalorické hodnoty.
Jednoduchá cesta k zásobě čerstvého medu na celý rok
Pokud máte to štěstí a koupíte od včelaře čerstvě vytočený med a chcete si uchovat jeho vynikající vlastnosti, včetně tekutosti a krásné barvy, zamrazte ho!
Včelař Dr. Martin Denoix popisuje své zkušenosti se zmrazováním medu v časopise Imkerfreund.
Po vytočení a vyčeření plní med z nerezových čeřících nádob do sklenic a dává je ihned do mrazničky.
Takto má při dalším točení ihned všechny čeřící nádoby prázdné a nachystané k použití.
Skladování medu ve sklenicích v mrazničce je mnohem hygieničtější, než v různých plastových nádobách, zejména při jeho následném zahřívání ztekucování a dalšímu přelévání do sklenic.
Čerstvě vytočený med v únoru.
Dr. Denoix uvádí, že rozmrazený med má stejné vlastnosti jako před jeho zamrazením, zejména ty chuťové. Může tak nabídnout v únorových plískanicích svým zákazníkům skutečně čerstvě vytočený med.
Jakmile med vyndá z mrazáku, je za dvě hodinky připravený ke konzumaci.
Vyzkoušeno a ověřeno!
Nedalo mě to, a zamrazování medu jsem vyzkoušel.
Čerstvě vytočený květový med jsem nechal v mrazáku 30 dní.
Po vytažení sklenice z mrazáku měl med konzistenci roztaveného skla.
Do dvou hodin se mu vrátila původní tekutost, barva i vůně.
Mimochodem v těchto vedrech, byl mrazený med na lžičce skutečně vynikající pochoutka, vyzkoušejte to!
Komu se zmrazování medu vyplatí?
Zamrazování medu není jistě cesta pro včelaře s více jak 20 včelstvy, ale pro hobby včelaře, je to zajímavá alternativa k nákupu drahých nádob na roztápění medu či pastovacích zařízení.
A pokud jste jen konzumentem medu, tak honem k nejbližšímu včelaři nakoupit čerstvý med a šup s ním do mrazáku!
Ta nádherná vůně medu a zlatavá barva vám v zimě přijde jistě vhod.
Pokud se vám článek líbí a chcete podpořit naši publikační činnost,
sdílejte příspěvek mezi přáteli, dejte nám Like nebo Tweet popř. sdílejte na Facebooku.
Děkujeme.
redakce BeeInfo.cz
Použité zdroje:
Dr. Martin Denoix, Imkerfreund 06/2010
Dobrý den
Zajímalo by mě, jestli ta sklenice v mrazáku nepraskne.
Děkuji
Pingback: Co se děje ve skladu firmy Medokomerc - BeeInfo.cz