Jak mohou včely zvýšit trvanlivost jahod? Jaký mají vliv včely na jahodovou sklizeň?
Vědci z Univerzity v Göttingenu a Würzburgu zkoumali účinek opylování hmyzem u různých druhů jahod.
Zaměřili se především na tvar, hmotnost, pevnost a trvanlivost jahod.
Výsledkem bylo zjištění, že pokud jsou květy opylované včelami a to:
- Zednice rezavá (osmia bicornis)
- Včela medonosná (apis mellifera)
podstatně se zvyšuje hodnota plodu v porovnání s plody, které vzešly z květů opylovaných větrem
anebo u kterých došlo k samoopylení.
Hodnota plodu se zvýšila o 38-54%
Jaké byly podstatné rozdíly?
- Plody, které vznikly díky oplylení včelami, měly rovnoměrnější tvar.
- Hmotnost jahod byla o 11-30% vyšší.
- Trvanlivost jahod byla 12-26 hodin vyšší.
V případě trvanlivosti jahod je zajímavé, že je způsobena hormony v rostlině.
Pokud je rostlina opylena včelami, produkuje mnohem více hormonů než rostlina opylená pouze větrem.
Výsledky výzkumu jsou zveřejněné v Proceeding of the Royal Society B 281.
Na webu pollinator.ca je dokonce doporučováno pěstitelům jahod v rámci zlepšení kvality sklizně rozmístění 2 – 20 včelstev na hektar. Tady je třeba poznamenat, že se rovněž doporučuje udržovat okolí polí s jahodami bez plevelů. Je to hlavně z toho důvodu, že v době kvetení, je pyl z plevelů pro včely atraktivnější než pyl ze samotných jahod.
Možná je to jeden z pádných argumentů, kromě velmi dobře fungující sklenice plné medu na občasné povzdechy sousedů, nad případným žihadlem, které od našich včelek obdrží.
Zdroj:
Deutsches Bienenjournal 02/2014
Foto:
pixabay.com
Foto By Pjt56 – pjt56@gmx.net – Zednice rezavá (osmia bicornis)