Vyšší trvanlivost jahod díky včelám a opylování

Jak mohou včely zvýšit trvanlivost jahod? Jaký mají vliv včely na jahodovou sklizeň?

Vědci z Univerzity v Göttingenu a Würzburgu zkoumali účinek opylování hmyzem u různých druhů jahod.
Zaměřili se především na tvar, hmotnost, pevnost a trvanlivost jahod.

Výsledkem bylo zjištění, že pokud jsou květy opylované včelami a to:

  • Zednice rezavá (osmia bicornis)
  • Včela medonosná (apis mellifera)

podstatně se zvyšuje hodnota plodu v porovnání s plody, které vzešly z květů opylovaných větrem
anebo u kterých došlo k samoopylení.
Hodnota plodu se zvýšila o 38-54%

Zednice rezavá (osmia bicornis)

Jaké byly podstatné rozdíly?

  • Plody, které vznikly díky oplylení včelami, měly rovnoměrnější tvar.
  • Hmotnost jahod byla o 11-30% vyšší.
  • Trvanlivost jahod byla 12-26 hodin vyšší.

V případě trvanlivosti jahod je zajímavé, že je způsobena hormony v rostlině.
Pokud je rostlina opylena včelami, produkuje mnohem více hormonů než rostlina opylená pouze větrem.

Výsledky výzkumu jsou zveřejněné v Proceeding of the Royal Society B 281.

Na webu pollinator.ca je dokonce doporučováno pěstitelům jahod v rámci zlepšení kvality sklizně rozmístění 2 – 20 včelstev na hektar. Tady je třeba poznamenat, že se rovněž doporučuje udržovat okolí polí s jahodami bez plevelů. Je to hlavně z toho důvodu, že v době kvetení, je pyl z plevelů pro včely atraktivnější než pyl ze samotných jahod.

Možná je to jeden z pádných argumentů, kromě velmi dobře fungující sklenice plné medu na občasné povzdechy sousedů, nad případným žihadlem, které od našich včelek obdrží.

Zdroj: 
Deutsches Bienenjournal 02/2014

Foto:
pixabay.com
Foto By Pjt56 – pjt56@gmx.net – Zednice rezavá (osmia bicornis)

Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 5 Průměrně: 3.6]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *