Občas proběhne médii zpráva o vhodnosti nahradit cukr ve stravě člověka medem.
A to z toho důvodu, že by údajně měl být šetrnější k našim zubům z hlediska vzniku zubního kazu.
Podívejme se, co na to říkají vědecké studie.
Vznik zubního kazu
Na vznik zubního kazu má vliv několik faktorů:
- Složení slin v ústní dutině
- Ústní hygiena
- Zásobování těla fluorem
- Množství cukrů ve stravě a jak dlouho se v ústní dutině drží
Pro bakterie zubního kazu je nezbytná přítomnost zbytků stravy v dutině ústní.
Bakterie se živí sloučeninami cukru a produkt látkové výměny se nazývá dextran.
Dextran ve formě lepkavého povlaku ulpívá na zubech.
Dále při přeměně cukrů vznikají kyseliny a ty poškozují zubní sklovinu a připravují zub o minerální látky.
Tam, kde dojde k absenci vápníku vzniknou časem otvory.
V případě, že vrstva výše uvedeného plaku není ještě příliš silná, dokáží naše sliny dohnat deficit minerálu a zub ochránit.
V opačném případě vzniká známý zubní kaz.
Med jako účinná zbraň proti plaku
A právě med jak známo zabraňuje růstu bakterií. V našem případě bakteriím plaku.
Tato antibakteriální vlastnost medu se připisuje peroxidu vodíku, který se uvolňuje při rozpuštění medu v ústní dutině.
Peroxid vodíku také brání tvorbě kyselin.
Vědecká studie Peter Molan Waikato University
Žvýkejte a budete mít zdravé zuby
Jak bylo výše uvedeno, je důležité mít v ústní dutině dostatek slin.
Sliny se uvolňují zejména při kousání. Pokud tedy potravu řádně rozkoušeme, vytvoří se dostatek slin, které jsou důležité při ochraně zubní skloviny před demineralizací.
Tady bych rád upozornil na nesmyslné tvrzení prodejců, dnes tak populárních tekutých náhražek stravy.
Tyto koktejly jsou většinou na sacharidové bázi. Pominu-li, že ke štěpení sacharidů dochází již v dutině ústní pomocí enzymů, jak může dojít k dostatečnému vyplavení slin, pokud dvě deci tohoto zázračného nápoje do sebe vpravíme během pár vteřin?
Jak vzniká peroxid vodíku v medu?
Pokud smícháme med a vodu, tak začne pracovat enzym glukózaoxidáza, který začne produkovat peroxid vodíku.
Enzymy jsou bílkovinné povahy. K popsanému procesu tedy dojde pouze u tepelně nezpracovaného medu.
Pokud budete chtít naplno využít popsaných benefitů medu, určitě nelze doporučit nákup medu v síti supermarketů.
Bílkoviny se teplem nenávratně ničí – denaturují, tedy i enzymy!
Při průmyslovém zpracování medu pro velkoodběratele jsou míchány různé šarže medu z různých míst světa a to lze provádět pouze při zahřátí medu.
V těchto velkovýrobnách se med často zahřívá až na 70°C. (Frank, 2010)
Zdroje:
Kazí se vám zuby? Může za to cukr, nikoli med! [online]. [cit. 2019-08-08]. Dostupné z: https://www.pleva.cz/news/kazi-se-vam-zuby-muze-za-to-cukr-nikoli-med
pixabay.com