Krmení včel prosakováním

Cílem tohoto článku není polemika o vhodnosti krmení řepným cukrem. Během špatné sezóny se může i zarytý alternativec dostat do situace, kdy zakrmení cukrem bude nutností. Podotýkám, že mnoho odborných pramenů popisuje nesporné výhody přirozené potravy včel – medu, oproti cukru.
Podrobnější pohled na prosakovací způsob krmení včelstev, upozorní na určité drobnosti, které mohou pomoci obzvláště začínajícím včelařům. Tento způsob krmení nevyžaduje tolik času jako krmení připraveným roztokem. Odpadá rozpouštění cukru v teplé vodě a pracné míchání.

Postup je následující:
Do nádoby (většinou se používá velká sklenice od okurek) nalijeme určité množství vody dle diagramu níže. Do vody nasypeme určené množství krystalového cukru. Nikoliv obráceně!  (Většinou se setkáváme s chybným způsobem, kdy na rámky překlopíme láhev tekutého cukerného roztoku s prosakovacím víčkem a roztok poměrně rychle vytéká mezi rámky- nebezpečí vyvolání loupeže! Jednoduše kolem úlu začne pěkný šrumec.) Nádoba musí být zcela naplněna. Nádobu uzavřeme prosakovacím víčkem, zdroje uvádějí, že je možno použít i punčochu.
Mírným  trhnutím nádobu překlopíme. Nádobu umístíme na otvor ve strůpkové fólii připravený ke krmení. Výhodou jsou prosakovací mřížky, běžně k dostání ve včelařských e-shopech.

A nyní k diagramu  mísení roztoků z časopisu včelařství z roku 1974 viz níže.
Na ose x je uvedeno množství cukru a na ose y je uvedeno množství vody v litrech. Šikmé čáry jsou charakteristiky poměrů mísení, na nichž je stupnice , udávající množství roztoku v litrech.
Příklad: Budeme používat nádobu o obsahu 4 litrů a chceme směs v poměru 3:2.
Na šikmé čáře odpovídající poměru 3:2 najdeme bod 4. Promítneme jej svisle na osu x, kde vyjde množství cukru 3,1 kg.
Dále promítneme bod 4 vodorovně na osu y, vyjde množství vody na 2 litry.

Prosakovací způsob krmení včel má kromě rychlosti i tu výhodu, že odběr včelami je pozvolný – odpadá slídění, minimalizuje se loupeživost a tím i nebezpečí zvýšení rizika zavlečení  kleštíka do zdravého včelstva.

cukr_prosakovaci_pomery

Zdroj: ING. PATÁK, Karel. Krmení včel a volba roztoků. Včelařství. 1974, XXVII(108).

[Celkem: 0    Průměr: 0/5]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *