Kolikrát stáčet med? Co na to Abbé Warré?

Je známo, že medný výnos se může podstatně lišit i u včelnic vzdálených od sebe pouhé 3 km.
To mě potvrdil i profi včelař, který má včelstva o relativně stejné síle rozdělené do několika včelnic.
Bežnou praxí v ČR jsou 2  medobraní za rok.
Já sám jsem dosud praktikoval rovněž 2 sklizně za rok s menším či větším úspěchem.
Za méně úspěšné medobraní jsem považoval zejména časovou náročnost při přípravě domácnosti k medobraní v poměru k množství vytočeného medu.
Včelař musí nachystat medomed, zorganizovat transport medných rámků do včelotěsné místnosti, nějaký čas zabere vytáčení a následné čištění všeho potřebného k medobraní.

Medobraní pouze jednou ročně?

Po zhodnocení výše uvedeného jsem začal přemýšlet nad přístupem kolegy včelaře, který vytáčí med už několik let, pouze jednou za rok.
Ze začátku se mi to zdálo naprosto neekonomické, ale s přihlédnutím k proměnlivosti medných výnosů, jsem si řekl, že se podívám, co na to včelařská odborná literatura.
A hned na první sáhnutí do knihovny jsem trefil na zajímavé stanovisko pana Abbého Emile Warého.
V úvodu stati o medobraní zmiňuje pochopení, že vzhledem k tomu, že v některých krajích je možno prakticky co měsíc sklidit jiný med a spotřebitel preferuje jeden druh před jiným, je nutné podstoupit vícero sklizní během sezóny.
Sám Abbé Warré však jednoznačně doporučuje pouze jednu sklizeň za rok.

Proč stáčet med jednou za rok?

Jak dále Warré vysvětluje existuje jeden důvod pro výcenásobné vytáčení,
oproti dvěma důležitým důvodům, které ho vedou k vytáčení medu pouze jednou za sezónu.

U včelařů ve svém okolí zjistil, že při dvojím vytáčení prakticky na všech včelnicích dochází ve včelstvech ke stavu, že včelstva nemají dostatek medu na řádné vyzimování a musí se ve velké míře doplňovat cukerným sirupem.

Zde Abbé Warré odkazuje na důležitou okolnost ohledně stravování cukru včelami.

Cukr popisuje jako potravinu „zahřívající“ oproti medu, který „ochlazuje“, ve smyslu působení na trávicí trakt.

Zahřívací působení cukru popisuje jako nevhodné vzhledem k tomu, že včelky v zimě po dlouhou dobu nevylučují stolici a právě toto zahřívání výrazně snižuje střevní komfort u zimujících včel.

Nepřirozené podněcování včel

Málo nebo špatně zakrmená včelstva je třeba na jaře podnítit, či spíše zachránit před smrtí hladem opět přidáním sirupu nebo medocukrového těsta.
Abbé Warré se dívá na podněcování včel jako na škodlivé, neboť šálí včelí instinkty.

Další podstatnou nevýhodou dvojího stáčení je, že druhá snůška v oblastech střední Evropy je vždy podstatně nižší, než ta první.
Může tak nastat situace, kdy krátce po prvním medobraní včelstva začínají strádat nedostatkem potravy a zvyšuje se riziko loupeží a s tím spojené riziko přenosu chorob.
Musím zde vyzdvihnout ještě pár výhod jednoho stáčení medu na konci sezóny.

Výhody jednodruhového medu a smíšeného medu

Výhoda smíšeného medu oproti jednodruhovému: je pouze obchodní a často využívaná marketingově.

Z hlediska zdravotního je jistě výhodnější med namíchaný z nektaru sklizeného včelkami během celého roku.
Jak Abbé Warré uvádí:

“Zdravotní vlastnosti medu jsou ve skutečnosti znásobeny počtem květů z nichž byl vyroben.“

Med stočený ke konci sezóny je vyzrálejší

Med stočený koncem srpna či začátkem září bývá daleko vyzrálejší s nižším obsahem vody.
Ke konci včelařské sezóny již bývá chladněji, včelky ustávají s donáškou nektaru a nehrozí tak, že při vytáčení smícháme uzrálý med s čerstvě doneseným řídkým nektarem, který ještě včelky nestačily odvětrat a zahustit.

Doporučení Abbého Warré

Kdy tedy doporučuje Abbé Warré medobraní?
Přiklání se k jednomu medobraní za rok a to konkrétně koncem srpna nebo začátkem září.
Ve stejný termín, kdy dojde k medobraní, uskutečňuje doplnění zimních zásob.

Anketa k frekvenci vytáčení medu

Rád bych na závěr požádal čtenáře tohoto článku o drobnou laskavost:

Pokud jsi včelař, přidej se prosím ke krátké anketě pod článkem: kolikrát za rok stáčíš med a z jakého jsi kraje.

Budeme velice rádi, pokud odkaz na článek a anketu pošleš dalšímu včelaři, aby výsledek průzkumu byl co nejvíce vypovídající.

Velice děkujeme!
redakce BeeInfo.cz
Výsledky zveřejníme v dalším článku.

Zdroje:
Foto: pixabay.com
WARRÉ, Emile. Včelaření pro každého. 1. Kubec-Netoliko, 2018. ISBN 978-80-907142-0-5.

[Celkem: 21    Průměr: 3.1/5]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *