Medocukrové těsto s bílkovinou RECEPT

Medocukrové těsto s bílkovinnou složkou, v tomto případě pivovarskými krmnými kvasnicemi včelaři využívají k podpoře jarního rozvoje včelstva, zejména při nedostatku pylových zásob a při jejich nedostupnosti nebo výpadku v lokalitě, kde včelaří.

Hned na úvod je potřeba zmínit, že bílkovinná krmná těsta pro včely je poměrně horké téma, jako vlastně cokoliv ve včelařství, zejména pokud se toto téma objeví v diskuzních skupinách na sociálních sítích.

I tak budeme rádi, pokud v komentářích pod článkem uvedete osobní zkušenost s jarním krmením medocukrovým těstem s přídavkem bílkovinné složky.
Klidně vložte komentář třeba pod nějakou přezdívkou.
Dost včelařů toto téma raději nerozebírá z obavy, že se na ně vrhnou (v diskuzích) odpůrci této metody.

Názor v odborné literatuře na podněcování medocukrovým těstem s bílkovinou.

Těsto obsahující bílkoviny by se mělo dostat hlavně k mladým včelám, které mají v činnosti hltanové žlázy.
Pokud na jaře ještě není dostatek mladých včel a bílkoviny začnou odebírat převážně staré včely, které už netvoří krmnou kašičku, hrozí riziko vzniku nosematózy.  Proto je dobré vkládat krmné těsto s bílkovinou do blízkosti plodu, podle typu úlu.
Ve stati je zmínka o tom, že náhražky v podobě sójové mouky nebo kvasnic nejsou účinné(Veselý,2003)
Není zde ovšem zmínka o jaký typ kvasnic se jedná. Otakar Brenner např. uvádí v knize Zákonitosti života včelstva, že používá pekařské kvasnice.
V současné době včelaři používají při výrobě bílkovinného těsta spíše krmné kvasnice pivovarské. Tyto se dají sehnat běžně na e-shopech i v malospotřebitelském balení

ČTĚTE TAKÉ:

Jak si vyrobit invertované krmné těsto doma

 

Profesionální včelař Miroslav Sedláček zdůrazňuje na téma podněcování bílkovinným těsty, že žádné těsto neudělá z žebráků siláky. 
Navíc pokud se někdo chce do podněcování silných včelstev pustit, měl by mít zvládnuté techniky ohledně případného rojení včelstva.
Tady připomíná, že vliv na rojivost mají spíše cukerné roztoky než medocukrová těsta.

Navzdory zmíněným negativům poměrně hodně včelařů, zejména těch, kteří jsou díky lokalitě ve které včelaří, odkázáni na první jarní snůšku, toto jarní podnícení s úspěchem používá.
Každopádně je lepší nejprve vyzkoušet podněcování na malém počtu včelstev, případně vyzkoušet komerčně vyráběná krmná těsta.

Recept na medocukrové těsto s bílkovinou

Nejběžnější postup výroby medocukrového těsta s přídavkem pivovarských kvasnic

2 kg moučkového cukru cca 0,5 kg tekutého rozehřátého medu, cca 200 g pivovarských krmných kvasnic.

Pozor na rozehřívání medu – nejlépe při teplotách kolem 47 °C . Při vyšších teplotách hrozí tvorba HMF.
Směs ručně zpracujeme do podoby světle hnědého těsta. Ve videu níže je výroba popsána spolu s následnou zkušeností samotného včelaře.

Krmné pivovarské kvasnice

 

 

Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 26 Průměrně: 4.8]

3 Komentářů

  1. Karel

    Potvrzuji pozitivní zkušenost s MCT s přídavkem kvasnic, také používám ty zobrazené. S pekařskými kvasnicemi jsem to raději nezkoušel. Včelstvo jde ve větší síle do snůšky. Rojení žádné. Dělám sběrné oddělky.

  2. Roman Vaněk

    Za mě taky ANO. JIž 5 let na jaře podněcuji těstem. Kvasnice jsem nezkoušel. Díky za tip!

  3. Milan R

    Já používám těsta od roku cca 2005 po návštěvách Bučovic a kurzu Mirka Sedláčka. Vnímám je pozitivně při jarním rozvoji, ale musím podotknout, že ne u všech včelstev. Některé je prakticky neberou, nebo jen z části a jiným ještě podstrčím ty nesnězené a ony je doberou. Je to u mne každý rok jiné a k těm rozdílům dochází i pouze na jednom stanovišti. V lese cca 470mnm berou celkově hůře a později než na stanovišti 257mnm, pak začne pyl v lese, tak nedobírají zbytky a část těst vyhazují. S nadměrným kalením včel v úlech po podání těsta, jsem se zatím nesetkal. Podávám obvykle, podle počasí a podmínek 2 x 1 kg po tom co doberou vložím druhé. Těsta používám průmyslová od M.S. z Bučovic, je to sice trochu dražší, ale nemam sílu a zatím ani moc prostoru doma míchat 60 kg těsta, i když výše uvedené video od Pečinkových znám už déle. Pouze má malá zkušenost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *