Krmení včel v číslech

V tomto článku si osvěžíme hodnoty, které se bezprostředně týkají krmení včel a spotřeby medu u průměrných včelstev. Na co si dát pozor při výběru tekutých sirupů pro krmení včel?

Spotřeba medu na jedno včelstvo během jednoho roku.

Pro celoroční fungování jedno průměrné včelstvo spotřebuje 40 – 60 kg medu.
Z toho cca 10 – 20 kg musí včely nashromáždit před zimou. Tyto zásoby zaručí bezproblémové přezimování.
Zakrmování cukrem začali včelaři praktikovat v 19. století.

Rozdíl mezi medem a cukrem

Med obsahuje v sušině 95 % cukrů. Skladbu cukrů tvoří zejména fruktóza a glukóza.
Pouze 1 % připadá na sacharózu. (Persano-Oddo, 2004)
Krystalický řepný cukr oproti medu obsahuje 99,9 % sacharózy.
Během zpracování cukerného roztoku při krmení, včelky sacharózu štěpí pomocí enzymů na jednu molekulu fruktózy a jednu molekulu glukózy.
Sacharóza rovněž neobsahuje v porovnání s medem spoustu bioaktivních látek, které zvyšují hodnotu krmení.

Trávení cukrů včelami

Proč je potřeba zakrmit včas? Zpracování a trávení cukrů je poměrně energeticky náročné.
Během trávení 100 g cukrů odebírá včela ze vzduchu 75 litrů kyslíku! Ten včela vymění za 75 litrů oxidu uhličitého. Během procesu se také tvoří vodní pára. Aby došlo k odvětrání této páry, je zapotřebí 4 000 litrů suchého vzduchu. Potřeba suchého vzduchu razantně roste při teplotách kolem 0°C  a to až na 12 000 litrů.

Vývěr tekutých cukerných roztoků

Průmyslově vyráběné tekuté cukerné sirupy pro krmení včel můžeme rozdělit do tří kategorií

Krmivo pro včely vyrobené ze sacharózy. Vyrábí se z řepného cukru. Sacharóza se chemicky štěpí na jednoduché cukry.
Některé značky dodávají do sirupů i fruktózu. Z hlediska vlivu na zdraví včel, jsou tyto hotové krmné sirupy nejvíce doporučovány. Podstatnou nevýhodou je jejich cena.

Krmivo pro včely vyrobené ze škrobu. K výrobě sirupů se používá škrob z kukuřice, pšenice nebo rýže. Enzymaticky se ze škrobů získává převážně glukóza.
Při výrobě dochází ke vzniku nestravitelných látek, které mohou vést k přeplnění výkalových váčků u krmených včel a tak ke snížení komfortu zimování.
V návodech na použití u tohoto typu krmiva se občas dočteme, že je vhodné na dokrmování ve snůškových mezerách.
Zde je ovšem otázka, jak může včelař zabránit, aby se krmivo nedostalo do následně stočeného medu. Už jenom z toho důvodu, že včelky často zásoby přemisťují.

Krmivo pro včely připravené jako směs. Krmiva jsou namíchána ze sacharózového invertu, škrobového hydrolyzátu a fruktózy. V tomto případě to bude chtít řádné prostudování etikety o složení a nemalou míru důvěry k údajům na etiketě uvedených. 😊

Cukerný roztok z klasického cukru krystal.

Cukerný roztok v poměru 1:1 (50% roztok)
Použití: Krmení rojů, smetenců, oddělků a při podněcování. Jednoduše tam, kde potřeba dodat nejen zásoby, ale i vodu. Řidší roztok má tu nevýhodu, že včelky v podstatě při zpracování takových zásob spotřebují větší množství energie a výsledné zásoby jsou při krmení takovým roztokem nižší. Pozor také na možnost kvašení u řidších roztoků cukru!

Cukerný roztok v poměru 2:3 (60-63% roztok)
Použití: Roztok je vhodný pro vytváření zimních zásob. Při této koncentraci je k maximálnímu využití cukru krystal vhodné při rozpouštění roztok mírně zahřát.

Med je bezesporu pro včely nejefektivnější formou zásob. V úvahu je třeba brát, že při současném způsobu chovu včel, s přihlédnutím k  převčeleným lokalitám, omezeným plochám s kvalitní včelí pastvou často dochází k situacím, že by mnohé včelstva bez dokrmování nemusela řádně vyzimovat.   
Z pohledu náhradního zdroje krmiva pro včely, jeho složení, vlivu na zdraví a kondici včelstev, pořád nejlépe vychází klasický vodní roztok cukru krystal ve správném poměru

PŘEČTĚTE SI TAKÉ:

Krmení včel suchým cukrem

Jak si vyrobit invertované krmné těsto doma

Zdroj:
TITĚRA A KOL, Dalibor. Správná praxe a kvalita krmení včel pro úspěšné přezimování. [online]. [cit. 2022-08-25]. Dostupné z: https://www.beedol.cz/wp-content/uploads/2019/05/Spravna-praxe-krmeni.pdf

Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 3 Průměrně: 5]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *