Jak a proč cukrovat včely

Dnes bych vám rád představil praktický postup při cukrování včel. Ve stručnosti jde o to, že pocukrované včelky se začnou vzájemně hřebelcovat od cukru a když narazí na kleštíky tak je vykusují. Poškození kleštíci nejsou schopni přežít a následně hynou. Tato vlastnost, odborně též nazývaná grooming, se však projevuje až u varroázou silně napadených včelstev.   Více o cukrování včel najdete v dalších článcích.
K cukrování používám síto vytvořené z jemné kovové síťoviny zakoupené v běžném železářství. Tato síťovina je umístěna do dřevěného rámku o půdorysu mého úlu. Osobně používám dřevěný rám půdorysu Langstroth o tlouščce 25 mm. Mám jich zásobu pro nejrůznější další využití (mezidna, víka apod) K dostání např. v e-shopu u Matelů na nastavky.cz

Nejvhodnější cukr je extra jemný, cukrářský. Běžně je k sehnání v supermarketech. Jde hlavně o to, aby se jemným cukerným prachem pokrylo tělíčko včely.

sito1

Cukr tedy vysypu na síto uložené na nástavku a jemným kartáčkem přejíždím po sítu  a cukerný prach se tak dostává na těla včelek. Na jeden nástavek stačí průměrně 3 polévkové lžíce. Cukruji zejména plodiště. Výhodou použití tohoto rámu je, že včelky nevylétávají a cukr se nedostává mimo úl (nebezpečí vyvolání loupeže).
sito2
Je třeba podotknout, že cukrování včel není v souvislosti s varroázou  samospasitelné a je třeba je provádět s dalšími zootechnickými zásahy ve včelstvu (tvorba oddělků, přerušení plodování matky, odstranění části trubčího plodu).

Text a foto:
Pavel Možíš

Použité zdroje:
Varroatolerance: Grooming. Mojevcely.eu [online]. [cit. 2016-05-29]. Dostupné z: http://www.mojevcely.eu/clanky/varrooza/varroatolerance/

[Celkem: 0    Průměr: 0/5]

1 Komentář

  1. Rudolf Stonjek

    Hezké čtení, možná si někdo řekne: velká naděj do budoucna, ale….. Autor použil tu nejnešikovnější metodu cukrování hodně pracnou a naprosto ignorující zákonitosti úspěšného ošetřování včelstev proti roztoči. Navíc, když napíšu, že cukruji, měl bych také napsat jak úspěšně a jakou pozorovací metodou jsem dospěl k takovému výsledku. Nejdříve se musí vymyslet nějaké udělátko, které by odstranilo ten nesmysl s taháním nástavků a sypání cukru do uliček. To je již vymyšleno a bílá cukrová mlha se vhání česnem do úlu a obalí doopravdy všechno. Jen je potřeba tlakový vzduch cca 2,5 atm. To není neřešitelný problém! Pak musíme dodržovat zákonitosti vývoje roztoče. Zde jsem se spojil přímo s autorem př. Svítkem. Začít se musí brzy na jaře když ještě není zavíčkovaný trubčí plod a ošetření se musí opakovat nejpozději po 2 dnech, tzn. alespoň 6x. Za sezonu provést několik takových cyklů, 3 zřejmě nebudou stačit. S kamarádem tuto metodu chceme pečlivě vyzkoušet a dáme vědět. Celkem bude zapojeno přes 100 včelstev včetně kontrolní skupiny. Žel nevíme úplně jistě zdali je VD ten nejhorší nepřítel. Začínám o tom pochybovat a možná existují ještě horší spouštěče úhynových roků! Zdraví R. S.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *