Jak a proč cukrovat včely

Dnes bych vám rád představil praktický postup při cukrování včel. Ve stručnosti jde o to, že pocukrované včelky se začnou vzájemně hřebelcovat od cukru a když narazí na kleštíky tak je vykusují. Poškození kleštíci nejsou schopni přežít a následně hynou. Tato vlastnost, odborně též nazývaná grooming, se však projevuje až u varroázou silně napadených včelstev.   Více o cukrování včel najdete v dalších článcích.
K cukrování používám síto vytvořené z jemné kovové síťoviny zakoupené v běžném železářství. Tato síťovina je umístěna do dřevěného rámku o půdorysu mého úlu. Osobně používám dřevěný rám půdorysu Langstroth o tlouščce 25 mm. Mám jich zásobu pro nejrůznější další využití (mezidna, víka apod) K dostání např. v e-shopu u Matelů na nastavky.cz

Nejvhodnější cukr je extra jemný, cukrářský. Běžně je k sehnání v supermarketech. Jde hlavně o to, aby se jemným cukerným prachem pokrylo tělíčko včely.

sito1

Cukr tedy vysypu na síto uložené na nástavku a jemným kartáčkem přejíždím po sítu  a cukerný prach se tak dostává na těla včelek. Na jeden nástavek stačí průměrně 3 polévkové lžíce. Cukruji zejména plodiště. Výhodou použití tohoto rámu je, že včelky nevylétávají a cukr se nedostává mimo úl (nebezpečí vyvolání loupeže).
sito2
Je třeba podotknout, že cukrování včel není v souvislosti s varroázou  samospasitelné a je třeba je provádět s dalšími zootechnickými zásahy ve včelstvu (tvorba oddělků, přerušení plodování matky, odstranění části trubčího plodu).

Text a foto:
Pavel Možíš

Použité zdroje:
Varroatolerance: Grooming. Mojevcely.eu [online]. [cit. 2016-05-29]. Dostupné z: http://www.mojevcely.eu/clanky/varrooza/varroatolerance/

Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 9 Průměrně: 4]

1 Komentář

  1. Karel Engl

    Tuto metodu používám také. Zatím s úspěchem. Tvrdou chemii vynechávám. Kombinuji s pokapem KŠ. Výhodné pro hobby včelaře co chtějí mít med bez reziduí. Mám 12 včelstev. Nedovedu si však toto představit u profi včelařů farmářů. I při těch 12 je to poměrně časově náročné. Ale každá cesta k omezení tvrdé chemie se počítá. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *