Propolisová tinktura – roztok a mast

Jiný pohled na výrobu propolisové tinktury očima lékaře – Koncentrace lihu při výrobě propolisové tinktury. Doba luhování. Výroba propolisové masti.

Často se setkáváme s dotazem, jak koncentrovaný líh použít při výrobě propolisové tinktury. Všeobecně je zastávaný názor, že alkohol by měl být o koncentraci 70%. (Nadine Kunz, Imker Freund 2012)

Jak to vidí lékař 

MUDr. Radek Hubač jde více do hloubky a rozlišuje propolisovou tinkturu na tu, kterou použijeme přímo k aplikaci a na propolisovou tinkturu používanou pro výrobu masti.

Pro přímou aplikaci se přiklání k použití 40% lihu.  A to z toho důvodu, že koncentrovanější líh může poleptat sliznice a jeho další ředění je poněkud problematické.  Jde zejména o to, že při ředění již vyrobené propolisové tinktury dochází k vysrážení látek na stěně nádoby, které ovlivňují kvalitu roztoku.

Sám používá 70-100 g propolisu na 500 ml 40% alkoholu, nejčastěji vodky. Luhování pak probíhá za tmy při pokojové teplotě cca 3 týdny. Jednou za 3 dny směs protřepává. Filtruje pomocí nálevky, do níž vloží smotek vaty.

Výroba propolisové masti

Zde MUDr. Radek Hubač používá koncentrovanější propolisovou tinkturu a to z 80% alkoholu. U nás k dostání např. konzumní líh v drogerii. Dávku odměřuje tak, že propolisem zaplní nádobu nad 50% a dolije lihem. Po 3 týdnech následuje slití tinktury od kalů. Nepoužívá filtraci přes vatu.

K výrobě propolisové masti používá bílou vazelínu z lékárny. Tu ve vodní lázni zahřeje a těsně po rozpuštění pomalu vmíchá propolisovou tinkturu v poměru 1:9. Na 9 dílů vazelíny jeden díl propolisové tinktury.
Po krátké chvíli dochází k odpaření alkoholu. Důležitým krokem je následné vložení nádoby s mastí do chladné  lázně a za stálého míchání počkat na její částečné ztuhnutí. Pokud bychom nalili tekutou vazelínu přímo do kelímků (nejosvědčenější jsou 30ml plastové lékárnické) propolis by sedimentoval na dně nádoby.

Pokud se vám článek líbí a chcete podpořit naši publikační činnost, dejte nám Like nebo Tweet popř. sdílejte na Facebooku. 
Děkujeme. 
redakce BeeInfo.cz

Zdroj:

Moderní včelař: Zázračný lék propolis. 2004, (2). ISSN 1214-5793
Foto: By Maša Sinreih in Valentina Vivod (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia Commons.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *