Jak vytvořit smetenec

Anotace: srovnání klasického oddělku a smetence, smetenec a mor včelího plodu, postup při vytváření smetence.

Tvorba smetenců neboli též paketů se v České republice příliš neujala. V zemích, kde je zaznamenán zvýšený výskyt moru včelího plodu, je tento způsob rozmnožování včelstev, obzvláště na komerční úrovni, preferovaný. To vychází ze skutečnosti, že mor včelího plodu se šíří zejména kontaminovanými plásty.

Smetenec a Varroa destructor
Tvorba smetence má své opodstatnění i z hlediska boje proti Varroáze.  Po usazení smetence do nového úlu, máme celých 9 dnů na efektivní ošetření. V tomto období, kdy ve včelstvu není žádný zavíčkovaný plod je účinnost zásahu na vysoké úrovni. Zde se nabízí ošetření postřikem roztokem kyseliny mléčné, které by u oddělku nebylo tak účinné.

Smetenec jako celková sanace včelstva
Tvorbou smetence dojde rovněž k celkové sanaci včelstva. Je zde využita fyziologie včelího trávení –vyhladovění  v chladu. Před vytvořením smetence je na včelách samotných a v jejich trávicím traktu velké množství spor. Včely si při věznění v chladu přerozdělují potravu umístněnou v medných váčcích, dochází k těsnému kontaktu včel, kdy se navzájem olizují a čistí. Velké množství původců nákaz je nyní ve výkalových váčcích. Po vyprášení (vykálení) včel mimo úl dochází k sanaci včelstva přirozenou cestou.

Tvorba smetence je náročnější než tvorba oddělku
Nevýhodou smetence je, že je o něco náročnější následná péče ve srovnání s péčí o oddělek. Je to tím, že při tvorbě oddělku včely mají již k dispozici vystavěné dílo a plod v různých stádiích vývoje. Ve smetenci si včely musí vystavět dílo nové a první plod se začne líhnout teprve za 21 dní.

Praktická tvorba smetence
Předpokladem úspěchu při tvorbě smetence je přidání mladé kladoucí matky.  Klícku s matkou a několika doprovodnými včelami umístíme na temné klidné místo s pokojovou teplotou ke zklidnění. Pozor aby ke klícce neměli přístup mravenci. Klícku je dobré občas potřít prstem namočeným ve vodě, aby včely nežíznily. To provedeme den před přípravou smetence.

Do zasíťovaného rojáčku smeteme cca 1,5 kg – 2,5 kg včel. Smetáme včely všech kategorií. Tedy jak z plodových plástů, tak z medníkových.
Hrubým odhadem lze říci, že na 1 kg včel je třeba smetení cca 7 rámků míry 39×24 nebo 8 rámků u míry Langstroth 2/3.
Do smetence se nesmí dostat matka!!!

Smetenec umístíme na dvě hodiny do temné místnosti a počkáme až včely začnou „brečet“,  tak poznáme že jsou bez matky. Pokud jsou včely v klidu, je ve smetenci zřejmě matka. Po dvou hodinách přidáme matku ve vyjídací klícce bez doprovodných včel.  Smetenec uložíme na 3 dny v chladné místnosti. Přidáme láhev s cukerným roztokem na horní otvor rojáčku.
Třetí den navečer smetenec usazujeme do nového úlu jako roj a v případě, že chceme provést sanaci včelstva, tak na nové rámky pouze s mezistěnami. Okamžitě podáváme krmivo – vlažný cukerný roztok 1:1. Krmení podáváme vždy až po letové aktivitě včel tedy navečer (abychom předešli loupežím). Podněcujeme alespoň do doby, než jsou vystavěny mezistěny, zejména v mimosnůškovém období.

Závěr: Jako příklad úspěšného rozšíření této metody lze uvést země jako Rakousko a Německo. Zde se smetence nevyužívají jen komerčně, ale i z hlediska ozdravného. Metodika je potvrzena i rozsáhlými výzkumy. Literatura uvádí úspěšnost při napadení morem včelího plodu, hnilobě včelího plodu, zvápenatění včelího plodu a v neposlední řadě jako možnost prevence Varroázy.

Zdroje:
Včelařství: Svazek I. 1. Praha: PSNV, 2016. ISBN 978-80-260-9090-8.
Roj, který mi udělá vždy radost [online]. [cit. 2017-01-08]. Dostupné z: http://leos.dvorsky.sweb.cz/Roj.htm
PŘESLIČKA, Jiří. Smetenec nebo oddělek. Moderní včelař. 2016, (3).
Monika Hiving Package Bees. In: Youtube.com [online]. [cit. 2017-01-08]. Dostupné z: https://www.youtube.com/watch?v=sRM8yAHFghQ

beeinfo_do_schranky
Líbil se vám článek na beeinfo.cz?

Buďte v obraze a odebírejte další nové články.
Zadejte e-mail k odběru nových článků z beeinfo.cz



Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 9 Průměrně: 4.4]

1 Komentář

  1. Marec

    fajn návod, díky…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *