Jak si vyrobit invertované krmné těsto doma

Invertované krmné těsto se používá k jarnímu podněcování, při doplňování zásob, při tvorbě oddělků, nebo jako krmivo do oplodňováčků. Podstatou výroby je hydrolýza sacharózy na glukózu a fruktózu, která je pro včelky mnohem přijatelnější, než sacharóza. Podrobný postup výroby za použití kyseliny mléčné jsme objevili na e-shopu nastavky.cz. Přidáváme ještě další alternativní návody za použití kyseliny citronové.

 

Fondán těsto invertované za použití kyseliny mléčné

Potřebujeme:
Cukr moučka 5kg
Cukr krystal 1 kg
Voda ½ litru
Kyselina mléčná 80% 5g, to je jedna polévková lžíce

Postup:
V 1/2 litru vody rozpustíme 1 kg cukru krystal. Jakmile máme všechen cukr rozpuštěn přidáme kyselinu mléčnou a přivedeme k varu. Pozor na to, že roztok silně pění, ztlumíme ohřev nebo odstavíme. Směs povařujeme ještě ½ hodiny.

Během této doby dochází k hydrolýze sacharózy na glukózu a fruktózu bez tvorby HMF.

Dále do větší nádoby vsypeme 1kg cukru moučky a přidáme 1/6 invertovaného roztoku. Postupně mícháme, hněteme a přidáváme další moučku a roztok. Mělo by zbýt cca 200 ml roztoku, který použijeme příště, nebo přidáme moučku do požadované konzistence. Důležité je přidávat moučku po 1 kg, aby se těsto dobře hnětlo. Berte v úvahu, že těsto má při hnětení méně tuhou konzistenci než po vychladnutí.

 

Invertní těsto za použití kyseliny citronové

Potřebujeme:
4kg cukru krystal
3kg cukru moučky
5g kyseliny citronové
1 litr vody

Postup:
Vodu přivedeme k varu a přidáme cukr krystal spolu s kyselinou citronovou. Pováříme. Dáváme pozor, protože roztok silně pění. Probíhá přeměna sacharózy na glukózu a fruktózu. Povařujeme podle předešlého receptu cca ½ hodiny.
Po vychladnutí by měl být roztok čirý.
Nyní přidáme moučkový cukr.
Řádně rozmícháme.
Můžeme plnit do forem, třeba ve tvaru a výšce mezidna, pro pohodlné zakrmení na horní loučky.

Invertní roztok z roku 1948

Do 1 litru horké vody přidáme 3kg cukru a 5 g kyseliny citronové v krystalech.
Směs důkladně vaříme a mícháme 10 minut.
Po vychladnutí, když sneseme prst v roztoku plníme sklenice s prosakovacím víčkem.

Foto zdroj:
Od SKopp (Vlastní dílo) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], prostřednictvím Wikimedia Commons
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/16/Invert_sugar_cream_on_spoon.jpg

Zdroje:

Těsto z práškového cukru [online]. [cit. 2017-02-22]. Dostupné z: https://www.nastavky.cz/static_pages_files/file/testo-z-praskoveho-cukru.pdf

Výroba invertního těsta [online]. [cit. 2017-02-22]. Dostupné z: http://vcelky.cz/vyroba-invertniho-testa.htm
JAKŠ, Václav. Příprava včelstev na zimu. Včelař. 1948, LXXXII(7).
Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 63 Průměrně: 3.2]

4 Komentářů

  1. Václav Klomínský

    Dobrý den, kolik se má dát vařit vody na recept s kysilenou citrónovou…

  2. Pavel Možíš

    Dobrý den, omlouvám se za nepřesnost. V receptuře je uvedeno 1 litr vody. Právě jsem to doplnil. Díky za upozornění.

  3. Hynek

    Dá se výše uvedeným invertem

    4kg cukru krystal
    5g kyseliny citronové
    1 litr vody

    bez toho, abych připravil těsto, zakrmit oddělek?

  4. Václav Šafařík

    Dobrý den.
    Vaření proběhlo OK, nechal jsem přes noc vychladnout a hmota byla ráno už docela dost hustá a čirá, trochu do hněda.
    Až se mi nechtělo věřit, že tam ten moučkový cukr rozmíchám. Rozmíchal, ale bylo to takové bílé lepidlo, tak jsem ještě přidal 1/2 kila moučkového cukru – stejně lepidlo. Připadal jsem si jak krtek a lízátko. Nějak jsem to těm holkám nakydal na horní rámky, ale upřímně jsem si to takto nepředstavoval. Myslel jsem, že z toho bude opravu těsto, které jde rozdělit na několik nelepivých bochánků. Nevíte kde jsem udělal chybu?
    Děkuji Šafařík

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *